Bezárulhat Nagy-Britannia a magyarok előtt?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page

Az elmúlt hetekben egyre több arra utaló hírt olvashattunk a sajtóban, hogy vége szakadhat a kelet-európaiak, így pl. a magyarok szabad munkavállalásának az Egyesült Királyságban. Szintén az elmúlt hetekben duplájára nőtt a GMN-hez brit munkákra jelentkezők, és az általunk (akár napok alatt) munkához juttatott pályázók száma. Felmerül a kérdés, hogy a két tény összefügghet-e. Foglaljuk össze röviden a történéseket:

1. Bizonytalanná vált a magyarok eddig szabad, könnyű és jól fizető munkavállalása Nagy Britanniában.
2. Könnyen lehet, hogy 2015 vagy 2017 után csak szigorú pontrendszeren át, megfelelő képesítéssel rendelkező honfitársaink dolgozhatnak a szigetországban.
3. Az EU 28 tagállama közül Magyarországé a harmadik legalacsonyabb GDP (nemzeti össztermék), azaz mi vagyunk a harmadik legszegényebb tagállam. (Lásd a grafikont alul)
4. Aki az esetleges korlátozások bevezetése előtt elkezd dolgozni, azt nem fogják érinteni a szigorú intézkedések.
5. A GMN Hungary minden eddiginél több munkáltatóhoz küld alkalmazottakat, szárazföldre, hajókra, az USA-ba, Nagy-Britanniába, Dubaiba, stb.

Röviden ennyi.
Részletek:
Teljesen át kell alakítani az Európai Unión belüli munkaerő-áramlás szabályait, mivel Nagy-Britannia nem tud megbirkózni az uniós társállamokból érkező bevándorlók nagy számával – mondta nemrég David Cameron, brit miniszterelnök.
Kijelentette: az EU-bevándorlás olyan szintet ért el, amely már meghaladja a helyi közösségek és a brit munkapiac teherviselő képességét. Ennek változnia kell, és ez a kérdés lesz a brit-EU viszonyrendszer London által igényelt újratárgyalásának központi eleme.
“Elmegyek Brüsszelbe, a szabad munkaerőmozgás ügyében el fogom érni, amire Nagy-Britanniának szüksége van, és nem fogadok el nemleges választ” – fogalmazott a brit miniszterelnök.
Mi Cameron baja a magyarokkal, lengyelekkel, románokkal, bolgárokkal?
Cameron szerint a kelet-európaiak túlságosan nagy terhet jelentenek a brit ellátórendszernek (pl. gyerekek után járó támogatás, lakhatási támogatás, stb.), másrészt a külföldiek a keresetük jelentős részét hazaküldik, otthon költik el, ezzel a brit fogyasztást nem erősítik.
Kiket érinthet egy esetleges korlátozás és miért?
Cameron szerint nem lehet korlátlan jognak tekinteni az EU-n belüli szabad munkaerő-áramlást. A brit miniszterelnök szerint meg kell adni a lehetőséget arra, hogy a régi tagállamok csak akkor engedhessenek be munkavállalókat az EU-hoz újonnan csatlakozó országokból, ha azok gazdasági fejlettsége az övékéhez hasonló szintet ér el. Egy kiszivárgott jelentés szerint a magasan képzett munkavállalók még a nyugat-európai EU tagállamokból, Németországból, Hollandiából, Ausztriából is csak akkor telepedhetnének le Nagy-Britanniában, ha már van állásajánlatuk, az alacsonyabb képesítésűek pedig csak olyan állásokat tölthetnének be, amelyek szerepelnek a hiányszakmák országos listáján.
A rossz hír, hogy nagyon is érintettek vagyunk. Sok százezer magyar dolgozik a Csatorna túlpartján, ráadásul a lenti táblázat szerint az EU 28 tagállama közül Magyarországé a harmadik legszerényebb GDP (hazai össztermék) mutató, alig harmada a brit adatnak (igen, ennek a listának is a végén vagyunk találhatók):
Grafikon
Mi a nyilatkozatok alapvető oka?

Nos, a GMN-nél ugyan nem vagyunk politikusok, ám természetesen van véleményünk, ha a brit döntést nyilvánvalóan nem láthatjuk is előre.
Úgy tűnik, a 2015-ös választásokon Cameron pártjának legerősebb ellenfele a UKIP, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja lesz, aki szerint az EU-bevándorlást szigorítani kell. Mivel a UKIP támogatottsága az utóbbi időben jelentősen emelkedett, a brit miniszterelnök nyilván kénytelen a tömegek által követelt változásokat a zászlajára tűzni.
Mi történhet?
Előfordulhat, hogy a brit földön legnagyobb számban jelen levő lengyelek démonizálása megértő fülekre talál a választókban. Ez esetben a konzervatívok 2015-ös győzelme esetén valósággá válhat az a terv, hogy a brit kormány leállíthatja az EU-társállamokból érkezők betelepülését bizonyos szint elérése után, azon az alapon, hogy a további bevándorlás elfogadhatatlan terheket róna a közszolgáltatási rendszerre és a társadalmi kohézióra.
Boris Johnson, London polgármestere – aki a brit sajtó szerint Cameron utódja lehet a párt élén – a minap kijelentette: el kell érni, hogy a jelenlegi korlátlan munkaerőmozgást feltételekhez kössék. Hozzátette: olyan pontrendszer-alapú uniós bevándorlási szabályozást tartana megfelelőnek, amilyent Ausztrália is alkalmaz, szakképesítési és egyéb kritériumok alapján elbírálva a letelepedni szándékozók folyamodványait.
Ennek ellene hat, hogy a magyarok, lengyelek legnagyobb része a szállodaiparban, vendéglátásban dolgozik, ahol igen kevés a brit jelentkező. Ugyanakkor azt is el kell ismerni, hogy Ausztrália ugyanilyen kihívással szembesülve vezette be az igen szigorú munkavállalási és bevándorlási törvényeit, melyek azonban jól működnek, és biztosítani látszanak a helyi gazdaság védelmét, és stabil a munkaerőpiac is. Azt gondoljuk tehát, hogy érdemes komolyan venni ezeket a kijelentéseket, és kinek-kinek meghozni a megfelelő döntést a karrierje, szakmaválasztása ügyében.
Mi történik, ha Cameron veszít 2015-ben, és ellenfelei közül kerül valaki hatalomra? Ha a UKIP szerez többséget, nagy valószínűséggel mindent elkövet, hogy Nagy-Britannia kilépjen az EU-ból. Ez esetben viszont a könnyű angliai, skóciai munkavállalásnak nagy biztonsággal azonnal vége szakad számunkra.
Most tehát két dolgot tehetünk, mi magyarok, köztük mi, a GMN csapata is:

1. Szurkolunk a brit bevándorlás radikális csökkentését kilátásba helyező David Cameron-nak, mert még mindig vele van nagyobb esélye annak, hogy nem szorulnak vissza Magyarországra azok a százezrek, akik jelenleg is az Egyesült Királyságban dolgoznak.
2. Másfelől pedig a bizonytalanok jobban járnak, ha addig döntenek a külföldi munka lehetősége mellett, amíg egyáltalán nyitva van az ajtó. A tervek szerint az esetleges korlátozó intézkedések nem érintik azokat, akik az adott pillanatban már kint dolgoznak, azaz csak az új jelentkezők előtt zárnák be az ajtót. Jelentjük: a GMN-é tárva van, sőt, immár több száz munkáltatóval dolgozunk

Comments are closed