Egyetemi képzettség vagy kilátástalanság? Van más?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page

Minden rosszban van valami jó.

Végzős hallgatóként, amikor azon rágódsz, merre indulj, az a jó, hogy végtelenül szabad vagy: valójában későbbi életed során sosem leszel ennyire szabad!

Azt tanácsolom, hogy ismerd ki magad, minél több helyen és helyzetben.

Azt már tudod, hogy teljesítesz és érzed magad az iskolapadban az országon belül. Jártál-e már más földrészen? Éltél, dolgoztál más nemzetiségűekkel?

Tudod, hogyan reagálsz váratlan eseményekre?

Amíg ezekre nem a válaszod, nem ismerheted magad! Márpedig minden döntésed alapja, hogy tökéletesen tisztában légy saját magaddal: erősségeiddel, félelmeiddel, azzal,hogyan kezeled a konfliktusokat, barátaidat, ellenfeleidet.

 A 18 éven felüli ausztrálok 51%-a hat hónapnál hosszabb időt dolgozott külföldön. Pedig az egy sziget, nem olyan egyszerű átruccanni a szomszédba.

Ugyanakkor nálunk sokan mintha az óceán közepén sodródó lezárt palackban vegetálnának egész életükben.Többnyire azért, mert húszéves koruk körül belekényszerítették magukat egy olyan utcába, amiről pár év alatt kiderült, hogy zsákutca, de legalábbis egyirányú.Tetszik, nem tetszik, végig kell menni rajta, mert egy pont után már nem lehet a csordával szemben haladni.

Fiatal vagy! A tanulmányaid megkezdése ne korlátozzon abban, hogy másik irányban (is) elindulj. Ha nincs kedvedre a főiskola/egyetem, az se szegje kedved. Dönthetsz úgy, hogy egy kis szünetet,időt adsz magadnak és megfontolod a lehetőségeket.

Javaslom, hogy utazz, gyűjts új tapasztalatokat és azok figyelembevételével dönts a jövődről. A világban utazva hihetetlenül sok ötlet jut majd az eszedbe! Nagy eséllyel bukkansz majd rá olyan lehetőségekre, melyek kiválóan működnek más piacokon és könnyen adaptálhatóak a saját piacodra vagy területedre. Ezeket a „kaland” éveket nem kötelező főiskola/egyetem előtt kivenni. Valójában az is jó választás, ha egyetem helyett utazol. Dolgozhatsz, és közben kiválóan szórakozhatsz, nem kerül annyiba, mint az iskola, sőt, akár komoly pénzt kereshetsz vele, hihetetlenül sokat tanulsz majd alatta és bizonyosan nagyszerű ötletekkel térhetsz vissza.

Ráadásul utána sem lesz késő beiratkozni,ha úgy döntesz…

Ha nem találsz magadnak való képzettséget/állást/iparágat, ne nyúlj az „ez maradt” kategóriához. Ne lépj rá arra az útra, hogy mások által felkínált opciók közül választasz.

Ez észrevétlenül szokásoddá válik, és hamarosan azon kaphatod magad, hogy nem a saját életedet éled, hanem mások (szüleid, barátok, a tömeg) elképzelései szerint létezel a futószalag mellett.

Ha még nem tudod, mihez van igazán kedved, a vendéglátás mindig adja magát: szinte semmi sem kell hozzá, rengeteg emberrel találkozol majd, és többet kereshetsz vele, mint szüleid 20 éves munkaviszony után.

Ha segítségre van szükséged, javaslom a GMN Akadémiát !

A tanulás persze nélkülözhetetlen a sikerhez és általában a világ előrehaladásához! A tanulás, a műveltség azonban nem feltétlenül áporodott levegőjű osztálytermekben és egyetemi épületekben történik: bárhol, minden nap és minden egyes ember szert tehet rá, ha akarja, vágyja a tudást, a tapasztalást.

Jómagam a főiskola után egyetemi diplomát is szereztem. Ha nem is bánom, ma már inkább elfecsérelt időnek érzem azokat az éveket, mint hasznos tevékenységnek. Négy év iskola helyett külföldön dolgozva megkereshettem volna egy kétszobás belvárosi lakás árát! Szerencsére azért ez sem maradt ki: ÉLTEM Angliában, Ausztráliában, dolgoztam egy óceánjárón, és miközben bejártam a világ negyven országát, olyan tapasztalatokkal, élményekkel gazdagodtam, amikhez a diplomáim értéke egyáltalán nem fogható.

Sokan vannak, akik sikeresek lesznek egy-egy hírneves egyetem elvégzése után. Kevesebb szó esik azonban a manapság egyre népszerűbb pályakezdésről, karrierépítésről. Amikor időt adva magunknak felfedezzük a világot, és hogy miben leljük kedvünket és szenvedélyünket. Álljon tehát itt néhány olyan közismert milliárdos neve, akik nem végeztek egyetemet, főiskolát. Többségük fiatalon beutazta a világot. Gondolkozz el azon, hogy mi a te utad; a diploma megszerzése, a világ megismerése, tapasztalása, esetleg mindkettő, vagy egyik sem. Ne engedd, hogy mások diktálják az életedet!

Walter Elias DisneyWalt(er) Disney – a Walt Disney Company alapítója – 16 évesen kibukott a középiskolából

 

Thomas EdisonThomas Edison – többek között a villanykörte és a fonográf feltalálója, a General Electric megalapítója (1890)

Henry FordHenry Ford – a Ford Motor Company alapítója, középiskolát végzett

 

Andrew CarnegieAndrew Carnegie – az első, igazán nagy amerikai vagyon tulajdonosa, az amerikai acélgyártás mogulja

 

Sir Richard Branson Sir Richard Branson – pl. a Virgin Atlantic, a Virgin Records tulajdonosa, vagyona 4,6 milliárd dollár

 

Ted TurnerTed Turner – a CNN megalapítója – kétszer rúgták ki az egyetemről

 

Asa CandlerAsa Candler – a Coca-Cola alapítója

 

Vidal SassoonVidal Sassoon – kirúgták középiskolából

Comments are closed