Saját lakás, szép autó…

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page

http://www.autogaleria.hu -Jó, jó, de hogyan lesz nekem 15-20 milliós lakásom 1-2 éven belül?

Ezzel a felvetéssel kerestünk meg egy budapesti ingatlanpiaci szakértőt, hogy árulja el, külföldön dolgozó ügyfeleinknek mit, hogyan és mikor kell tenniük azért, hogy a legkisebb kockázattal a leggyorsabban tudjanak saját fészekhez jutni.

A szakértő számai és példája előtt emlékeztetőül: Nagy-Britanniában, hajón, vagy akár Ausztriában a legalacsonyabb, minimálbéres munkakörben dolgozva is képesek vagyunk megspórolni havi 250-300 ezer Ft-nyi pénzt, az átlag pedig ennél jóval többet is. Nem megkeresni, hanem félretenni. A párunkkal együtt havi 500-600 ezer Ft-ot.

Az ingatlanbefektetés hagyományosan kedvelt befektetés. Értékálló, hosszabb időtávon emelkedik az értéke, s ha jól választjuk meg ingatlanunkat, akkor viszonylag rövid időn belül pénzzé is tehető.

Időközben pedig bérbe adással biztosíthatunk magunknak állandó bevételt – amely ezt a befektetési formát még vonzóbbá teszi.

A budapesti ingatlanpiacon most kedvező körülményeket talál az, aki lakásba fektetne. Egyrészt a lakásárak csökkenése megállt, s megindult egyfajta stabilizáció. Az éves tranzakciószám mintegy 25%-kal növekedett az előző évhez képest. A legtöbb gazdasági elemző 3-5 éves távlatban minimum 25%-os áremelkedést vár, de van, aki 50-70%-ot sem tartja elképzelhetetlennek. Az európai (de még a környező) fővárosok között is Budapesten a legalacsonyabbak az ingatlanárak.

A legkeresettebb és befektetésre leginkább ajánlott kategória az 1-2 szobás I-II-V-VI-VII-XII. kerületi lakás 15-25 millió forintértékben. Ezeket a lakásokat jellemzően 300-500 euró környékén lehet kiadni. A kereslet folyamatos és igen erős:

– Budapest irányába 2007 óta folyamatos a bevándorlás (vidékről és az agglomerációból)

– kevesebben engedhetnek meg maguknak saját lakást, valamint

– egyre növekszik a nemzetközi cserediák programban nálunk tanuló külföldiek száma.

A lakáskínálat viszont egyre szűkebb:

– a rövidtávú kiadás (pl. airbnb) pont ezt a kategóriát szívta ki a piacról,

– a már albérletben lakók inkább meghosszabbítják a szerződéseiket, látva az elszabaduló árakat

– sok lakás már „kézből” elkel (közösségi portálokon keresztül), tehát meg sem jelenik az albérleti kínálatban.

Nyilván ez a kereslet megmutatkozott már az árakban is, a jó adottságú, jó közlekedésnél lévő lakások ára emelkedőben van, de még bőven van felfelé potenciál. (Valószínűleg a következő árfelhajtó hullám majd 2015 július 1-től indul, amikortól a szocpol támogatást már használt lakásra is fel lehet venni.)

Ha pedig eurónkat/dollárunkat szánjuk lakásvételre, akkor – kihasználva akár egy esetleges tél végi tőkepiaci turbulenciát – azt jó áron beváltva akár további 3-5% árelőnyt is nyerhetünk befektetésünkön.

De nézzük inkább a számokat:

Egy átlagos 15 millió forintos lakáshoz a 2015. január 1-től életbelépő szabályok szerint felvehetünk akár 10 millió forint hitelt is.

Egy aktuális banki ajánlat szerint

– 10 évre 106.800,- HUF,

– 15 évre 79.863,- HUF havi törlesztő-részlettel kell számolnunk (THM 5,15% de ennél vannak kedvezőbb ajánlatok is, mi itt egy olyan bank ajánlatát néztük, amely jellemzően elfogad külföldi jövedelemigazolást is)

Ha ügyesen választottuk ki a lakásunkat, akkor azt havi 300-500 euróért bérbe is tudjuk adni.

Az jelenlegi árfolyamon számolva (1 EUR=308 HUF) 92.400,- és 154.000,- forint havi bevételt jelent (természetesen ebből le kell majd vonni a karbantartási, kezelési és egyéb költségeket).

Azonban így is látható, hogy gyakorlatilag már 5 millió forintos befektetéssel is szert tehetünk egy olyan – önjáró – ingatlanra, amely 10-15 év alatt kitermeli a törlesztő-részleteket, valamint – mivel jól időzítettük az ingatlanpiaci belépést – számíthatunk lakásunk értéknövekedésére is.

Természetesen, mint minden befektetés, ez is hordozhat magában kockázatokat (ez jellemzően országkockázat), ugyanakkor most a hozam/kockázat arány kifejezetten kedvező.

További kérdések esetén vegye igénybe az Otthon Centrum ingyenes befektetési tanácsadását (előzetes időpont egyeztetés mellett).

Kapcsolat: Tóth Mónika Andrea 70 454 1246

Comments are closed